ПОСЛЕДЊА БИОСКОПСКА ПРЕДСТАВА?

Поздравна реч и позив покровитеља «МИНИ ФЕСТА 2010»

24.02.2010.

 

Драги пријатељи филма,

 

И док се ових дана у Београду одржава престижни филмски фестивал-ФЕСТ 2010, вечерас у Нишу, (24.02.2010) у биоскопу Дома Војске Србије, у једином градском биоскопу који још одолева свим искушењима и трансформацијама времена, у 20:00 сати, почиње традиционална манифестација љубитеља седме уметности - МИНИФЕСТ, под мотом «Последња биоскопска представа».

 

Као што је најављено, на програму МИНИФЕСТ-а, од 24.фебруара до 2.марта, је 14.филмова најновије светске продукције. Градска општина Палилула, подржава ову манифестацију у култури од 2009. године. Позивамо Вас да посетите МИНИФЕСТ-„Последњу биоскопску представу“

 

Да ли је у питању «маркетиншки трик» или је заправо упозорење организатора МИНИФЕСТА у Нишу, да постоји реална могућност гашења и последњег нишког биоскопа? Евидентно је да је биоскоп у првој деценији трећег миленијума изумро а публика је све више окренута новим облицима медијске културе. Ниш, град филма, промотер нациналних филмских глумачких остварења, губи трку са високим захтевима нових технологија. Лари Мек Мартри, аутор романа "Последња биоскопска представа" и ко-аутор сценарија са Питером Богдановићем, који је екранизовао ову причу (1971), давно  је наговестио потонуће Холивудског брода. Да ли смо спремни за овај изазов?

 

Сарадња са установама културе, посебно Нишким културним центром, који је на територији Палилуле, чини нас у томе испуњенијим јер је и део наше «Стратегије развоја». Зато смо покровитељи пројеката који обогаћује наш културни простор и повезује ствараоце. Очекујемо да нам се у томе придруже сви они који препознају праве вредности и воле изворну филмску уметност.

 

 

Помозите да сачувамо биоскоп!

Добродошли!

 

 

Проф.др Игор Новаковић,

Председник Градске општине Палилула

 

ПРОГРАМ МИНИ ФЕСТА 2010